Sponsoring Mette

Onderstaand een leuk artikel van een patiënte van ons!

Ik ben Mette van der Ploeg (16) en ik zit momenteel in 5 VWO van het Coenecoop College in Waddinxveen.

Komende zomer ga ik samen met de Stichting Global Exploration (SGE) een wereldburgerstage beleven in Tanzania. Onder leiding van enkele docenten van mijn school en een medisch begeleider zal ik mij het komende jaar goed voorbereiden op deze bijzondere ervaring. Samen met mijn groepsgenoten ga ik mij verdiepen in de Global Goals for Sustainable Development, de geschiedenis van Tanzania en de projecten die we gaan bezoeken. Tijdens onze stage zullen de volgende vier doelen centraal staan:

  • Wereldburger stage: Nederlandse jongeren brengen een bezoek aan buitenlandse, lokale partners van SGE. Samen leren, praten, sporten, zingen en werken. Leren dat mensen over de hele wereld anders zijn en dat dat prima is.
  • Scholen voor scholen: Niet met lege handen reizen is ons streven. In alle landen werken we samen met lokale initiatieven en projecten die financiële steun kunnen gebruiken. Hierdoor kunnen zij een nóg betere of grotere impact hebben op de eigen samenleving.
  • Handen uit de mouwen: Ter plekke steken de Nederlandse jongeren, samen met hun lokale leeftijdsgenoten, de handen uit de mouwen. De keuze van klussen waar de jongeren aan mee kunnen werken komt altijd voort uit de vraag van onze lokale partners.
  • Bewustwording in Nederland: Deelnemers leren hun eigen ervaringen te verwerken en om te gaan met de zogeheten reversed culture shock. Daarnaast dompelen we de hele school onder in het project bijvoorbeeld door presentaties over onze wereldburgerstage te verzorgen aan klassen van onze eigen school.

Tijdens de reis zal ik samen met mijn groepsgenoten vier scholen bezoeken, die totaal verschillende indrukken en landschappen bieden. Hier zullen wij niet alleen samen met de lokale jongeren dansen, sporten, lachen en discussiëren, maar ook onze handen uit de mouwen steken om samen met de jongeren daar kleine klusjes aan te pakken. Zo worden er sportvelden opgeknapt, bomen geplant, klaslokalen geschilderd en nog zo veel meer. Natuurlijk zijn de lokale wensen en behoeftes altijd leidend.

Daarnaast is onze groep in 4 verschillende crews verdeeld: educatie, cultuur, natuur en gezondheid. Ik zit bij de crew gezondheid en zal mij samen met mijn crewgenoten verdiepen in dit onderwerp. Zo onderzoeken wij bijvoorbeeld hoe de (tandheelkundige) gezondheidszorg in Tanzania verschilt van de (tandheelkundige) gezondheidszorg in Nederland en bestuderen wij de verschillen in (mond)hygiëne in Tanzania en Nederland. Deze informatie zullen wij vervolgens verwerken in een workshop, die wij zowel op de scholen in Tanzania als op het Coenecoop College als crew zullen geven.

Na twee en een halve week interactie gaan we de laatste twee dagen genieten van een prachtige safari door Tarangire Safaripark: home of the elephants.

Zo’n wereldervaring kost natuurlijk veel geld. Naast onze bijdrage van €900, moeten wij €2000 aan sponsorgeld verzamelen.

Ik heb er ontzettend veel zin en kan niet wachten om naar Tanzania te gaan!

Hierbij wil ik nog Tandartspraktijk de Boemerang onwijs bedanken voor hun bijdrage aan mijn sponsorgeld.

Groetjes,
Mette